Tegenover alle berichtgeving over de schadelijke effecten van auto’s, is het wellicht goed om te beseffen dat de auto ons ook van een groot milieuprobleem heeft verlost. De auto heeft namelijk een eind gemaakt aan een onhygiënische situatie, die veel mensen ziek maakte en zelfs levens eiste.
Voor de komst van de auto gebruikten we namelijk massaal het paard in het vervoer van mensen en goederen. Denk daarbij maar aan rijtuigen, wagens, omnibussen en de paardentram. Al deze bekende en veel gebruikte vervoermiddelen werden getrokken door één of meerdere paarden. De omgang met de dieren bracht al enige risico’s met zich mee. Wie een beschadiging had aan zijn hand of arm en hiermee in contact kwam met een paard of de uitwerpselen, die riskeerde een infectie. En in de tijd waarin nog geen antibiotica bestond, kon een tetanusinfectie fataal aflopen. Voor 1900 verschenen regelmatig berichten in kranten dat mensen om deze reden om het leven waren gekomen.
De grote aantallen paarden in het gebruik in de binnensteden, vormen bovendien een groot risico voor de volksgezondheid. De dieren werden ter plaatste gebruikt en in de binnensteden in stallen ondergebracht. Het ging daarbij vaak om tientallen tot honderden paarden per stal. Doordat er zoveel dieren bijeen werden gebracht, vormde de mest een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. De urine en de mest van de paarden kwam overdag ook op straat terecht. In 1905 werd geschreven dat ongeveer 95 procent van het vuil op de straten in de binnensteden, afkomstig was van paarden. De mest en urine vond men niet alleen vies, bij regen konden de straten hierdoor ook glad worden. Hierdoor konden mensen en paarden ten val komen. En wanneer mest in de straten bleef liggen, uitdroogde en verstofte, zorgde dat voor onhygiënische toestanden. De meststof kon met de wind worden meegevoerd en worden ingeademd. De paardenhopen op straten zorgden zodoende niet alleen voor veel overlast, maar vormden ook een bron van ernstige volksziekten. De paardenmest was een belangrijke veroorzaker van ziekten zoals tuberculose en tyfus. Ook dit waren dodelijke ziekten.
Met de komst van de auto, later gevolgd door de vrachtwagen, verdwenen de paarden nagenoeg voorgoed uit de binnensteden. Daarmee kwam ook een eind aan het milieuprobleem dat de paarden veroorzaakten. De komst van de auto leidde zodoende tot een verbetering van de volksgezondheid.
Geplaatst: AutoVisie/Telegraaf, 24 oktober 2011