De Gouden Koets wordt gemist.

Op 14 april maakte de NOS bekend dat er plannen bestaan om Prinsjesdag anders vorm te geven. De rijtoer door de Haagse binnenstad met alles daar op en aan trekt steeds minder publiek. De bedoeling van de plannen is om Prinsjesdag weer een publiekstrekker te maken.

Prinsjesdag is in essentie de opening van het parlementaire jaar, waarbij de regering de begroting voor het aankomende jaar presenteert. Maar gaandeweg ontstond een hierbij een andere traditie die meer met pracht en praal te maken had. Daarin stond een indrukwekkende Gouden Koets centraal (gemaakt door de Gebroeders Spijker). De rijtoer door Den Haag, begeleid door militairen trok altijd veel publiek.

Foto Stadsarchief Amsterdam.

Nu de Gouden Koets al een aantal jaren schittert in afwezigheid en niet meer zal terugkeren, verliest Prinsjesdag een belangrijk deel zijn aantrekkelijkheid. Steeds minder mensen staan langs de kant van de route en steeds minder mensen zitten op de tribune. Dat baart zorgen. Daar komt nog bij dat de Gouden Koets een tastbaar symbool was. Volgens overlevering geschonken door de Amsterdamse bevolking, bracht de bewondering voor de Gouden Koets mensen samen. De Gouden Koets was decennia lang een symbool van de verbondenheid van het Nederlandse volk met het koningshuis.

Omdat de Gouden Koets vanwege de controverse over het paneel opzij niet meer gebruikt zal worden, verliest Prinsjesdag (mede daardoor) de belangstelling van het publiek en wordt de uitstraling van de Gouden Koets op het koningshuis gemist. Men kan proberen Prinsjesdag een andere invulling te geven om het tij te keren en meer belangstelling van het publiek te trekken. Door bijvoorbeeld optredens met artiesten te organiseren, het Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen open te stellen voor het publiek, foodtrucks in de binnenstad te plaatsen of een debat met kamerleden te houden. Maar geen van deze oplossingen om de publieke belangstelling voor Prinsjesdag te vergroten kan in de plaats treden van de Gouden Koets. Want door de indrukwekkende aanwezigheid van de Gouden Koets en het achterliggende verhaal, maakte het rijtuig reclame voor de monarchie. Geen van de bedachte voorstellen kan dat voor het koningshuis betekenen.

In het nieuwe boek over Spyker wordt uitgebreid ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de Gouden Koets.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site