Zeg nauw zelf, dat valt toch niet met elkaar te rijmen: klagen over de hoge benzineprijs van € 1,70 en juichen dat er op sommige plaatsen 130 km/h kan worden gereden. Automobilisten en politici doen het allebei.
De gevolgen van de hoge brandstofprijzen hebben we zelf in de hand (en onder de voet). Want om zuinig te rijden kan 90 km/h op snelwegen worden gereden. Met die snelheid is de aanslag op de portemonnee veel kleiner dan wanneer er 120 km/h wordt gereden. Door langzamer dan gebruikelijk te rijden, kan men wel 30 procent op de brandstofrekening besparen. Maar op de autosnelweg is nog niet veel te merken van de hoge brandstofprijzen. Hoeveel mensen rijden 90 km/h op de snelweg? Alleen vrachtwagenchauffeurs, die niet harder kunnen rijden. Je zou daarom zeggen dat het nog wel meevalt met de benzineprijs.
Wie denkt dat de benzineprijs nu hoog staat, die kan later dit jaar nog bedrogen uitkomen. Vanwege de onlusten in de Arabische wereld is de prijs van Brent in februari tot ruim 115 dollar per vat gestegen. Voordat de onrust in Egypte begon, lag de prijs op 100 dollar per vat. De Arabische lente heeft zodoende tot nu toe ‘maar’ 15 dollar aan de prijs toegevoegd. In vergelijk met voorgaande periode is dat een bescheiden prijsstijging. Tot half januari 2011 was de olieprijs in vier maanden tijd met bijna 25 dollar per vat omhoog gegaan.
Die prijsstijging was overeenkomstig de verwachting, omdat de vraag naar olie in de loop van 2010 sterk steeg. Begin december 2010 verklaarde de OPEC daarom dat zij verwachtte dat de prijs snel tot boven de 100 dollar zou stijgen. Grote Amerikaanse zakenbanken zoals Goldman Sachs en J.P. Morgan lieten in dezelfde maand weten dat zij ervan uit gingen dat de prijs in 2011 niet meer onder de 100 dollar zou dalen. Half januari 2011 verklaarden sommige OPEC landen geen speciale bijeenkomst te willen houden, wanneer de prijs in korte tijd tot 110 à 120 dollar per vat zou stijgen. Oliespecialist Excel Futures verwachtte dat de prijs in 2011 zou oplopen tot meer dan 130 dollar per vat en investeerder Jim Rogers verklaarde dat de deze zou stijgen tot 150 à 200 dollar per vat. Let wel, dit waren uitspraken die voor de onrust in het Midden-Oosten werden gedaan en die gebaseerd waren op de toenemende vraag naar olie. Deze verwachte prijsstijging moet nog komen!
Het kan enige tijd duren voordat de situatie in de Arabische wereld tot rust komt. Wanneer bovenstaande verwachtingen van sommige analisten uitkomen, dan kan de prijs van olie dit jaar nog tot meer dan 140 dollar per vat stijgen. Dat de olieprijs straks verder stijgt zal mij niet verbazen, maar wel wanneer automobilisten dan massaal 90 km/h op autosnelwegen gaan rijden.
Geplaatst: AutoVisie/Telegraaf, 16 maart 2011